Total Pageviews

Monday 23 December 2013

Keladi rebus

ASSALAMMUALAIKUM
        Mungkin ada yang tidak kenal apa yang ada dipaparkan dalam gambar ni.,tambahan lagi orang orang muda .Ini lah keladi selatah yang telah direbus.
       2m minggu yang lepas kami sekeluarga balik kampung,kebetulan hari minggu ada pasar lambak.Sebelum ni pasar lambak diadakan pada hari Jumaat .Kami bertolak dari rumah pukul 7 pagi ,pukul 8.30 sudah tiba.Cuaca pun redup aje ,seronok lah ronda2 kat gerai2 yang banyak tu.Pasar ni banyak juga jual hasil2 tanaman orang kampung,macam pasar tani dah.Ikan dan sayur2 kampung dijual dengan harga murah .Rambang mata hendak membeli bila nampak sayur2 kampung yang sukar hendak temui sekarang.Tetapi aku tak dapat membeli sayur2 yang cepat layu dan ikan2 yang cukup segar tu sebab kami merancang hendak balik petang ,bawa anak anak jalan jalan dulu.
       Terpandang aku keladi yang sudah lama sangat tak makan .Satu masa dulu arwah bapa banyak tanam keladi ini .Teringin pula hendak makan ,oleh itu aku beli lah 2kilo.Esoknya aku rebus dan makan dengan sambal tumis.....sedap sangat.
     Bagi yang tidak tahu ,keladi ni kalau hendak rebus tidak perlu dikupas kulitnya,cuma basuh bersih2 dan bila rebus bubuh lah lah sedikit garam.Biarkan hingga empuk.Boleh juga digoreng atau dibuat kerepek dan apa saja mengikut krativiti sendiri..

No comments:

Post a Comment