Total Pageviews

Thursday 6 July 2017

Tumis petola ular dengan cendawan

Assalamualaikum
Ahad----sepupu datang beraya .Olehkerana nak ke rumah sedaramara yang lain mereka tak tahu tujunya mereka ajak kami untuk tunjuk arah dan beraya sekali.Hanya aku ,suami dan Iqa je yang pergi .Haritu Iman sekolah jadinya kenalah ada orang di rumah.
Sewaktu aku otw ke rumah sedara seterusnya terfikir untuk telefon Fateha samada dah balik atau tidak Iman dari sekolah agama.Bila Iman yang menjawab...lega rasanya.Lagipun rasa tak seronok bila Iman tak ikut bila jalan2 ni.Biasa lah Iman ni kalau kita telefon, benda tak penting pun dia buat laporan secara langsung pada kita.
Iman kata masa dia balik sekolah tu ,makcik yang rumah jalan shortcut dia ke sekolah agama beri sayur....banyak kata dia.Bila aku tanya sayur apa....dia kata tak tau pula.Aku kata simpan lah kat aisbox .....tak muat kata dia....huhuu confuse aku. Dalam hati berkata sayur apalah yang dimaksudkan.WA kat Fateha suruh hantar gambar sayur  tu.Fateha kata .....petola.9 batang sebenar nya yang Iman kena bawa balik di suruh agih2kan dgn 2 jiran yg lain
Inilah petola yang dimaksudkan ...bukan petola segi yang biasa tu....patutlah Iman tak kenal,namanya petola ular.Aku dah biasa makan sejak budak2 dulu....Lama lah juga tak makan.Aku tak lah suka sangat rasanya tapi orang memberi....masak lah juga.
Cara masak nya pun aku dah lupa ....Aku agak2 je dengan membuang kulit nya seperti timun.Olehkerana bijinya agak keras aku buangkan aje.
Resepi pun ikut selera sendiri.
1 batang petola ular ...dibelah dan dipotong kecil.
Sepaket cendawan tiram
Soohoon
Udang kering
Bawang putih
Bawang merah
Minyak
Garam
Cara nya
Bawang merah ,bawang putih,udang kering ditumbuk kasar.Panaskan sedikit minyak dalam kuali.Tumiskan bumbu2nya sehingga naik bau,masukkan petola.Biarkan ia agak lembut baru masukkan cendawan .Kemudian masukkan soohoon.Masukkan garam secukup rasa.Dah siap ....boleh hidang.
Inilah salah satu lauk berbuka masa puasa Isnin lepas.Kalau ditambah cili atau pedas2 sikit mesti sedap kan.Tapi kat rumah ni stok cili api dan cili merah tak pernah mencukupi bila anak2 yang besar ada.
Alhamdulillah....licin lauk petola ular goreng dengan cendawan petang tu.


12 comments:

  1. sedap nampaknya tu kak saniah, tapi saya ni tak pernah juga makan petola ular ni, kalau petola biasa tu suka la

    ReplyDelete
  2. menu simple tapi sedap. selepas raya bnyk mkn ketupat rendang..menu yg cengini membuka selera..

    ReplyDelete
  3. Dah lama tak makan petola ular ni.
    Tengah cari benih nak tanam.

    ReplyDelete
  4. Sayapun lama tak masak petola jenis ni, biasanya masak lemak putih.

    ReplyDelete
  5. saya pun dah lama tak makan sayur ni
    dok pantang sayur/makanan sejuk dan berangin

    ReplyDelete
  6. Dulu kecik2 penahla makan mak masak.
    Skrg kalo beli jawabnya says dorg jelah yg makan.

    ReplyDelete
  7. Baru tahu petola ular kak saniah..
    Selalu beli petola yg ada segi tu..

    Sedap pulak diregu dgn cendawan..

    ReplyDelete
  8. jarang dapat beli petola ular ni kak SI.. sedap nampaknya bila masak mcm tu.. nti boleh cuba.. Salam Syawal Kak SI, Maaf Zahir Batin.. :)

    ReplyDelete
  9. Tak pernah makanlah SI. Petola yg biasa pun jarang beli apa tah lagi yg ni.
    Ha a dah org bagikan, sayang pulak tak dimasak. Kenapa rasa dia SI? Lain macam ke?

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
    Petola, uishh... jap dari kecil tak gemar makan samada petola biasa ataupun petola ular. Entahlah bakpe. Masa kecil-kecil dulu arwah emak biasa masak tumis air petola ni. Saya memang awal-awal tolak hehe.. La ni pun, isteri saya pun jarang sangat beli sebab bukan hanya saya yang tak makan, anak-anak pun sama. Ikut abinya hehehe...

    Harap belum terlewat untuk saya ucapkan selamat hari raya 'eidulfitri maaf zahir batin buat akak sekeluarga...

    ReplyDelete
  11. first time dengar petola ular.. petola n peria jarang2 dimasak tapi kalo masak makan je hehe..

    ReplyDelete