Total Pageviews

Wednesday, 8 January 2014

buah durian belanda

ASSALAMUALAIKUM
     Semalam berjalan jalan disekitar rumah terpandang buah durian belanda yang sedang elok besarnya tapi bila aku pegang masih keras lagi menandakan belum sesuai untuk dipetik.Kelihatan bunga dan putik nya agak banyak,.kalau sudah masak ranum nanti tentu tidak termakan .Biasanya kalau anak2 ada di rumah mereka buat jus atau kalau tak habis juga boleh buat ais krim.,sedap dimakan bila cuaca panas.Rasa durian belanda yang masam2 manis ni enak juga dimakan segar.
   Ada juga kawan2 yang hendak membeli bila dapat tahu kami ada tanam pokok durian belanda .Tapi kami tidak pernah menjual,sedekahkan saja pada yang mahu.Ada yang hendak buat ubat katanya..bagus juga bagi penghidap barah.Lagipun buah ini kaya vitamin A,B1,B2,C,niasin ,asid folik dan asid lemak.Sebenarnya pokok durian belanda ni banyak kegunaan nya utk berbagai penyakit.Selalu juga ada orang minta daun nya untuk dibuat ubat.
   Pernah juga kawan dari  Indon mengajar untuk goreng buah durian belanda yang masih keras seperti mengoreng keledek.Dipotong2 dan dibuang bijinya kemudian dicelup tepung dan digoreng.Tapi aku buat sekali saja sebab anak2 tak suka .Mereka suka minum jus nya saja.
 buah durian belanda yang hampir ranum
 buah yang masih  kecil
 bunga durian belanda yang dikerumuni semut kerengga
 pokok durian belanda yang agak rendang
 

No comments:

Post a Comment