Masa cuti CNY kawan wasap group ada pergi Kelantan ada majlis perkahwinan kat rumah mertuanya.Dia ada post gambar masa rewang kat sana ...yang aku tertarik bab kelapa muda ni ...ingin juga nak tau buat apa agaknya, mungkin kah campur dalam gulai?.sebab dia tak gitau pun utk apa ...Yalah lain tempat lain caranya ,kalau kat Johor ni mana lah pernah jumpa benda2 cmni kat kenduri kendara.
Lagi satu jantung pisang seperti ni ,biasa untuk masakan seharian ,tak pernah lagi lihat kat majlis di Johor ni....tentu pilihan aku jika ada kat kenduri kendara di sini.
Ntah la ya.. untuk gulai apa. Harap ada yang komen dan beri penjelasan. Kalau untuk jantung pisang tu, untuk buat kerabu la kut..
ReplyDeletejantung pisang masak lemak putih pon sedap kak...lawan kan dengan ikan masin dan sambal belacan...terangkat makan 3 pinggan terus....kikiki...banyak kelapa muda nak kene pakai ek...kat tempat saya ni kalau nak beli kelapa muda sebiji je dah 3 hengget...nasib baik depan rumah ada pokok kelapa nan sebatang...selamat duit...kikiki
ReplyDeleteYelah tempat kita ni memang tak ada
ReplyDeleteKalau dpt peluang merasa best juga SI:)
JANTUNG PISANG SELALU DIBUAT KERABU TIKA KENDURI..TAPI DIGULAI PUN SEDAP JUGA...KELAPA MUDA BUAT DIMINUM AIR DAN ISINYA KOT.
ReplyDeletesaya pernah juga makan ni kak, maklumlah orang sana. memang sedap
ReplyDeleteLain tempat lain caranya..
ReplyDeleteSaya pun orang Johor...jadi x pernah tengok jantung pisang dimasak untuk makan kenduri.
Jantung pisang tu dapnye..
ReplyDeletekelapa tu nak buat apa ye..?
Salam Kak Saniah...tang jantung pisang mmg sedap buat gulai tp klpa tu atie pon nak tau gak...diaorg buat gulai ke jgk?
ReplyDeleteAssalamualaikum kak,
ReplyDeleteMudah-mudahan bertambah baik kesihatan akak.
Jantung pisang tu biasanya dibuat kerabu, buat sayur lemak putih pun boleh juga....yg kelapa tu buat minum airnya kut...
kalau jaunting pisang tu sure buat masak lemak tu.. kat johor selalunya nasi minia attua nasi bryani. mana ada masakan kg for pengantin kan.
ReplyDeletenak tau apa yg nak dibuat dengan kelapa muda tu.
Baru ni terbaca jantung bisang tu di potong kecil di masak dengan serbuk kari jadi hidangan kenduri. Kelapa muda di buat gulai kut hehe
ReplyDeleteKami kat penang dulu2 kalau rumah orang kawin nasik minyak/tomato/bukhari.. la ni tak tau la...
ReplyDeletetapi ada jugak beberapa kali pi kenduri lauk kampung... memang lagi selera nak makan...
Jantung pisang buat kerabu/gulai sedap...., tapi kelapa tak tak tau pulak.. kalau rendang tok ada masuk kelapa ricik yg digoreng.. tp ni bukan kat perak
Jantung pisang buat gulai lemak sedapnya boleh juga buat kerabu. Kak Zai selalu ke Pantai Timur tp tak tahu masakan itu ada masa kenduri.
ReplyDeleteJantung pisang saya selalu buat masak lemak cili api dgn ikan bilis kak atau pun buat ulam cecah sambal belacan...
ReplyDeleteTerliur pulak saya..
Hanya org kelantan yg boleh jwp kelapa muda potong kecil2 tu nak buat apa..
Cer akak tanya kat kawan wasap group akak tu.. nak juga saya tahu buat apa kelapa muda tu..
Hihihi saya pulak yg teruja nak tahu..
Buat coconut shake kot SI.....bukan main dipotong kecik tu. Biar senang masuk dlm blender agaknya hihi....
ReplyDeleteLain tempat lain budayanya kan SI, seronok kalau dpt gi tempat orang ni, tambah seronok org macam saya ni, tolak batu ngan kayu jer hihi
jantung pisang celur cicah sambal belacan sedapnya...hehehe
ReplyDeleteAduyai sedapnya..kelapa muda tu org kel panggil bumbe..campur dgn gulai daging..jd kari bumbe nyor kak..yang jantung pisang tu masak tresek namanya..sedap..letak 'kropeh' yam :-)
ReplyDeleteAduyai sedapnya..kelapa muda tu org kel panggil bumbe..campur dgn gulai daging..jd kari bumbe nyor kak..yang jantung pisang tu masak tresek namanya..sedap..letak 'kropeh' yam :-)
ReplyDeletetak tahu :-)
ReplyDelete