Total Pageviews

Thursday, 11 May 2017

Tadarus WhatsApp

Assalamualaikum
Group2 WA ni ada kelebihan sebenarnya ,selain mengeratkan silaturrahim dapat juga menambah ilmu yang kita tak pernah tahu sebelum ni.
Salah satu group WA yang aku ikuti dari exstudent zaman2 sekolah dulu.Jangan tak tahu dah 30++ tahun kami tinggal kan alam persekolahan.Alhamdulillah dah hampir 100 orang dalam group kami di temui semula.Dah beberapa kali juga mereka buat reunion tapi tak pernah sekali aku turut serta selain dari terserempak di majlis pengantin anak kawan.Selain dari tak berkesempatan terselit juga rasa rendah diri dihati kecil.
Terbaru group WA kami ada kan tadarus alquran sempena Ramadhan ni. Setiap seorang perlu habis kan satu juzuk.Kiranya 30 orang je sertai....bila dah selesai tanda je  pada nama kita ,tak kira juzuk apa yang dulu dibaca.Sebelum ni  mereka dah buat ,cuma aku tak ikut serta sebab aku tak faham bagaimana tadarus melalui WA.Kali ni aku tak mahu lepaskan peluang ....aku minta baca juzuk 19. Walaupun ketika ini aku dah mulakan bacaan sendiri  untuk khatamkan Ramadhan kelak tapi aku rasa masih punya masa tadarus untuk group juga.
Selain bersembang2 santai di group dapat juga menambah pahala .
Moga dapat keberkatan Ramadhan.

14 comments:

  1. Bagus juga idea macam tu Kak Saniah..
    Tadarus WA.

    Kena suarakan kepada Admins Aweks Blogger tu kak :)

    ReplyDelete
  2. WA group ni bagus juga sebenarnyakan kak bila kita dapat berkongsi benda2 yang baik.

    kenapa rasa rendah diri tu kak? biasalah perasaan tu kan kadang saya pun rasa macam tu, bila dengan kawan2 yang lebih ilmunya saya rasa rendah diri je.

    moga sama2 dapat kita khatam alquran ramadhan nanti

    ReplyDelete
  3. Idea yang bagus.
    Group WA yang lain bolehlah mulakan sempena ramadhan ini.

    ReplyDelete
  4. Acik dah masuk 3 tahun tadarus wasap ni saniah..terus menerus bulan ramadhan atau tidak.30 orang jugak

    ReplyDelete
  5. Cukup tak agaknya grup kita nak buat tadarus? Admin pulak sekarang ni sibuk betul buat karipap. Hahaha!

    Bagus juga idea tu ya, Kak Saniah. Takdalah asyik membuang masa aje melayan WA. Ada juga kebaikannya selain daripada menyebarkan info.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MD.. usul kanlah kat Aweks blogger tu..
      Nanti CH sokong hihihi..
      Mcm best kan..

      Delete
  6. Saya mmg dh ada grup wa taddarus, seminggu habiskan satu juz, dah setahun saya join.

    ReplyDelete
  7. bagus idea tu kak SI, semga dipermudahkan

    ReplyDelete
  8. InsyaAllah Saniah, moga berjaya khatam penghujung ramadan nanti.

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah.. macam kami the whole femeli buat tadarus thru wasep.. klu dan 43 org cucu mmmg banyak kali kami khatam..at least 3 kali.. ada yang ambik lebih 3 juzuk..sape cepat dia dapat gitu...

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum kak, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
    Alhamdulillah Ramadhan hampir tiba. bagus juga tadarus wa ni... Rndah diri, saya pun ada rasa macam tu hehe

    ReplyDelete
  11. Tahun lepas grup jiran saya ni pun ada buat SI.... ALhamdulillah join jugaklah.
    Yelah mmg tak dapat nak baca sambil berdepan depan kan, tapi sekurang kurangnya ada jugak aktiviti yg ada manfaatnya hihi

    ReplyDelete
  12. kami pun dah mula 2 tahun kak.. tapi katanya tak boleh panggil tadarus sebab takde yang memeriksa bacaan dan tak mengaji beramai2.. jadi kami cuma namakan group mengaji je la..

    ReplyDelete