Total Pageviews

Tuesday, 15 December 2015

katanya masakan jawa...

Assalamualaikum
Alhamdulillah syukur dengan result PT3 Azim walaupun pun tak se gah pada mereka yang dapat semua A.Dapat lah juga beberapa subjek yang A ,walaupun si ayah agak terkejut ,biasanya abang kakak dia boleh dapat perfect score atau 7&8A dalam PMR....kenalah aku gitau ni PT3 berbeza dengan PMR.Alhamdulillah semua faham ,kalau tidak kesian pada Azim yang terasa rendah diri pada kakak abang dia.
Okeylah ,semalam aku buat eksperimen memasak bila baca kat wasap group pasal masakan jawa ni.Kata kawan2'sedap,itulah yang nak cuba.Lagipun bahannya mudah sangat.Pada kawan2 jawa mungkin dah biasa dengan GENE
MAN ni agaknya .Tapi aku ni lah pertama kali makan dan buat.
Bahan2nya katanya guna ayam kampung lagi sedap tapi aku guna ayam muda biasa je....manalah nak cari ayam kampung ori ....,lengkuas muda,bawang putih ,cili padi ,belacan dan santan pekat juga daun pisang untuk bungkus.
Santan pekat tu rasanya lebih elok guna santan kotak sebab tak berair.Aku ni guna apa yang ada di peti sejuk aje,tu yang guna santan pekat biasa.Bawang putih,lengkuas,cili dan belacan ditumbuk.Kata kawan nak lebih pedas taruk sebiji2 cilinya lagi terangkat.Kemudian gaulkan kat ayam .Tambah asam garam secukup rasa .Bungkus dalam daun pisang seperti buat botok2 tapi aku sendiri tak pandai nak bungkus cantek.
Foto:pinjam dari gambar wasap  group.
.Kukus sehingga ayam betul2 masak.Boleh makan dengan nasi panas ....sedapnya...sampai terlupa snap gambar....tau2 dah abis.Rasanya akan buat lagi .

12 comments:

  1. adu..betul2 nampak sedap walau nampak dlm bungkusan ja..ada lada hijau ..humm!

    ReplyDelete
  2. mula tengok yang bungkuih tu ingatkan tapai~ tengok bahan ada ayam.. pastu baru tengok tajuk (^___^) oooo masakan jawa.... macam menarik ja (^___^)v

    ReplyDelete
  3. terimakasih share resepi.nak cedok resepi ye SI..

    ReplyDelete
  4. Aduhai baca entri kak saniah..
    dah terasa kesedapannya ditekak saya kak..
    Nak mencari resepi ni juga lah kak..
    Kak kalau bungkus macam tu kuahnya tak terkeluar ke..

    ReplyDelete
  5. Salam kak saniah..mertua atie org jawa tp xpernah nampak msk cam gini :)

    ReplyDelete
  6. Kak Zai nak cuba ni tentu sedap. Dulu arwah mak kak Zai pernah buat macam ini tapi ikan.Terima kasih saniah kongsi resepi.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Puan..
    Pertama kali tengok ayam dikukus dengan daun pisang....masakan dari mana asalnya yer...

    ReplyDelete
  8. tengok gambar ingatkan tapi tapi bila baca, kisah pasal ayam rupanya.

    ReplyDelete
  9. mesti sedap ni kak...nanti saya pon mesti nak cuba buat gak ni...kalau tengok bungkusan cam botok2 kan...kene try masak gak ni kalau menepati selera semua time balik kampong nanti bole masakan utk mak mentua...mesti kembang2 hidung bangga perasan mak mentua puji2 "wah! menantu haku pandai masak makanan jawa la"...gituuuuu...hahahaha

    ReplyDelete
  10. tak pernah buat lagi resepi ni...tq kak

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum kak,
    Tahniah kepada Azim...Perjalanan masih panjang, terus berusaha tanpa jemu.
    #Bungkusan daun pisang tu kalau kat tempat saya, tentu ingat nasi dagang.

    ReplyDelete
  12. Tak pernah dengar nama masakan nilah SI, Geneman? Ni makanan Jawa ke Bugis ni SI....

    Teringin pulak nak try buat....

    ReplyDelete