Pagi tadi sewaktu jengah FB ternampak pulak resepi sambal asam .Teringin pulak nak makan dan dengan rajin nya geledah aisbox....tengok lada merah ada ,lada cili ada ,tomato,ada ,limau kasturi pun ada ....apa lagi terus suruh Iqa potong2 bawang besar dan bawang putih.
mau.Masukkan garam dan gula secukup rasa.Ikut resepi yang kat FB tu tambah Aji no moto tapi kami tak guna kan pak aji dalam masakkan tu yang ganti gula.
Dah siap masuk dalam bekas .
Sebenarnya selalu juga buat tapi tak lah ikut resepi begini ...saja nak tukar2 selera.Iqa dengan Azim paling suka sambal asam bila dicicah dengan ikan bakar atau bendi yang dicelur.Tapi hari ni takde lah pula kedua2 nya, pandai lah nak ,nak makan dengan apa pun ....ikan goreng ke.Petang nanti pun Azim ada balik ,pasti licin pinggan bila makan.
Sehari 2 ni dapat lah mereka berkumpul adek beradek.Beberapa hari lagi Iqa dah nak daftar ke U .Fateha dengan abangnya juga tinggal seminggu lebih je kat rumah .Masa ni lah nak masak2 apa yang dorang suka .
Sambal asam ni lah pembuka selera kak..
ReplyDeleteBoleh bertambah2 nasi dalam pinggan..
Saya pun suka colek dengan bendi rebus..
Pucuk ubi rebus pun boleh juga kak :)
Google problem kot ek....Tadi dah komen tapi tak kuar
ReplyDeleteBoleh pulak.....
ReplyDeleteSaya ni suka je makan sambal SI, tp tulah nak membuatnya kurang rajin hihi...
Sambal asam SI ni mcm sambal ayam penyetlah ek...Bezanya tak de belacan dengan ikan bilis je.
Haiiiii....nampaknya tak lama lagi adalah orang menangis ni hihi
sedapnyaa... macam resepi arwah nenek saye. hee.. rindunya :)
ReplyDeleteMeleleh pulak air liur. Kalau regu dengan ikan terubuk bakar ni bestnya. Sambil asing tulang, sambil cicah sambal. Asal tak tercekik tulang sudahlah.
ReplyDeleteAlahai, nampak sambal asam ni tetiba nak makan nasi putih panas-panas pulak waktu ni...
terliur pulak nengoknya. baru nengok dlm gambar SI. nengok realitynya belum sempat SI pelawa..dah nyedok nasik dulu..:)
ReplyDeletenak buat jugak tapi rumah sy takde tomato le pulakkkk T_______T
ReplyDeletekak, saya pernah buat sambal ni tp panggil sambal goreng. lps digoreng2 tu, pergi tumbuk pulak dgn lesung batu. rajin sesangatlah pulak saya ni.
ReplyDeleteok, lepas ni, blendkan saja ye. hihi
sedapnya kak.. senang plak tu..
ReplyDeleteSalam kenal dari Mama Jue.. Mama Followers #71