Total Pageviews

Tuesday, 4 November 2014

pucuk betik

ASSALAMMUALAIKUM
Bagi setengah orang mungkin tak tertelan dengan rasanya yang pahit tapi aku suka sangat.....kebetulan ada tanam pokok betik sebatang dua ..belum pun sempat nak meninggi dah aku cantas pucuknya.
                     pucuk betik direbus sekejap sehingga lembut
                masa rebus masukkan sedikit daun jambu batu ...petua untuk kurangkan rasa pahit
bila dah agak lembut ,toskan ....aku lebih suka dibuat urap ,makan dengan nasi panas....sedap....tapi makan sorang jelah .....anak dara aku mula juga merasa secubit2 setelah aku terangkan kebaikannya. Pucuk betik yang pahit ini baik untuk penghidap darah tinggi juga .

  

5 comments:

  1. Samalah kita. Kakak pun suka tapi biasa kakak beli di pasar malam. Kalau colek dgn sambal belacan pun sedap kan.. pahit dia ada lemak-lemak itu yg best.

    ReplyDelete
  2. Pernah juga cuba makan tapi susah nak telan. Kak zai tak berapa nak masuk kalau sayur jenis yang pahit.

    ReplyDelete
  3. Ky pun suka SI.lagi pun daun betik ni merawat demam denggikan..

    ReplyDelete
  4. Tak pernah makan SI.... tapi rasanya OKje boleh jer makan ni, maklumlah tak memilih makan, semua pun bantai haha.....tapi mak kat kg confirm suka benda benda gini....

    ReplyDelete