Total Pageviews

Monday 8 August 2016

Bubur kacang durian dan debaran harini.

Assalammualaikum
Durian kami tahun ni tak banyak buahnya.Apatah lagi sebelum ni banyak yang gugur muda dan busuk.Azim yang berminggu2 tak balik dari asrama,dapat lah juga merasa seulas dua bila bawakan untuk nya masa melawat dia di asrama....kebetulan pula haritu cuma gugur dua biji je.Anak yang 4 semua dah ada kat rumah .Anak sulong aku pun dah balik dari LI di Terengganu dan Pahang.Ada lah juga buahtangan dari dia walaupun dengan ekonomi yang terhad.

Foto: dari Terengganu mestinya keropok , susu dan yoghurt segar dari ladang di Muadzam.
Bila anak2 dah ada ramai2 kat rumah ni barulah ada mood nak masak2 berasaskan durian.Sebelum ni memang buat makan gitu je dan bahagi2 kan pada jiran dan kawan2 Fateha kerja dan sedikit buat tempoyak.
Tempoyak pun semua rakyat kat rumah ni tak pandai makan buat masak berbagai2 kecuali tempoyak yang digoreng dengan bawang ,cili dan ikan bilis.....goreng sampai pekat dan kalau rentung sikit lagi sedap....febret Azim ni :-).
Semalam buat bubur kacang durian, teringin pulak nak makan apatah lagi atas pokok buahnya pun tinggal dua tiga biji je.Sebenarnya nak kongsi cara melembutkan kacang hijau .Tak perlu lah menjerang lelama atas dapur gas....Ini cara aku ,masukkan je dalam termos tuang kan air panas biarkan semalaman atau bila nak buat bubur petang ,pagi bolehlah rendam kacang hijau tu dalam termos.Itu jugalah yang aku buat dengan beras barli.Biasanya pagi dah cukup kembangnya.Tapi untuk kacang hijau ni kenalah jerang sekejap lagi kat dapur gas untuk ia betul2 kembang.
Budak Iman  payah sikit bab2 makan ni.Bubur kacang durian ni tak dipandangnya sebelah mata pun.Membazir betul kalau buat hanya dia kat rumah.Kalau datang aku rajin buat aiskrim malaysia  pada bubur yang berbaki.

Dalam sibuk2 kat dapur 
2 kali dapat msg ni ,satu di tepon aku ,satu di tepon Iqa.Akan terjawap ke mana destinasi ilmu Iqa seterusnya tengahhari nanti.....masih dalam debaran !

16 comments:

  1. Sedapnya bubur durian kacang hijau tu kak Saniah..
    Ooohhh begitu tipsnya kak..
    Tak lah habis gas kita utk menunggu kacang kembang kan..
    Terima kasih kongsi kak..

    Semoga Iqa mendapat keputusan yg baik saja..

    ReplyDelete
  2. sekarang ni mana-mana tempat pun memang durian kuranglah akak. Musim panas, berputik aje, dah gugur. Alahai tempoyak, kalau kat rumah saya semua hantu tempoyak. Entahlah kan, tak sempat nak simpan lama-lama, kejap aje habisnya.

    Tips yg berguna tu kak. Dulu pernah dengar org buat bubur nasi, rendam dalam termos jugak. Saya ada praktik utk bubur nasi yusuf. hihi...tak terfikir pulak boleh rendam kacang! nanti boleh cuba.

    ReplyDelete
  3. Moga debaran akak SI suami iateri serta Iqa diganti dengan keputusan yang menggembirakan, insyaallah.

    ReplyDelete
  4. Bubur kacang letak durian memang sedap SI:)
    Jgn kata anak-anak Si tak pandai makan tempoyak. Kakak ni sekeluarga pun sama tak tahu lagi makan tempoyak walaupun kami suka durian.

    ReplyDelete
  5. SEDAPNYA BUBUR KACANG DURIAN DH LAMA XRASA...KAK KALAU NK BUAT BUBUR KACANG RENDAM DGN AIR BIASA SEMALAMAN. KEMBANGLH JUGA.

    ReplyDelete
  6. Saya ni kalau diberi durian memang tak pernah akan menolak ^_^ Buah kegemaran saya ni tau. Kalau dapat, memang tak pedulilah siapa ada di sekeliling!

    Walaupun minat durian, saya tak makan tempoyak. Tak tahu kenapa. Tengok pun tak lalu, makanya patin masak tempoyak yang famous amos kat Pahang tu memang saya tak makan!

    ReplyDelete
  7. Sedapnya makan bubur kacang durian, tapi suami saya ni alahan pula dengan durian..rugi tak boleh nak makan..huhu

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum kak,
    Semoga sentiasa diberikan kesihatan yang baik
    Sedap amat bubur kacang isi durian, memang kesukaan saya dan keluarga tu akak. Cuma anak yang ketiga langsung tak makan durian, usahkan makan baunya pun boleh. Entahlah ngikut sape...hehe

    ReplyDelete
  9. tempoyak memnag kegemaran kami sekeluarga kak..kalau dekat boleh minta sikit tu hehehe

    bubur kacang campur durian pun saya suka juga

    InshaAllah..moga keputusan yang diterima adalah yang terbaik buat Iqa

    ReplyDelete
  10. Untunglah abang pandai bawak buah tangan SI walaupun pendiam katanya hihi... Dah goreng ke belum keropok tu? Sedap tak ?
    Kalau tgk daripada tempoyak yang bertupperware tupperware tu memang banyak durian yg jatuh tu SI. Saya ni tengok tupperware tu pun dah kecur SI...Tu belum lagi tengok sambal tempoyak goreng sedikit hangus tu. Kemecer betullah hihi

    Bubur Kacang kat rumah ni tak laku sangat so mmg malas nak buat. Nanti kalau nak masak bubur kacang bolehlah ikut petua ni....jimat sikit gas dapur ye SI

    ReplyDelete
  11. Tempoyak goreng rentung tu la yang paling SB suka,kak. Sedap sampai bertambah nasik lagi

    ReplyDelete
  12. yam2 sedapnye bubur kacang dorian... :p malam tadi sy lagi saya dah berangan nak masak bubur kacang kak...kikiki...tetiba kat hidung cam terbau2 pulak :) tak penah makan tempoyak goreng selalu makan dgn sambal atau masak gulai tempoyak je...kalau sana sini ckp sedap takmo la saya buat...kang elok2 makan setengah pinggan tak pasal2 babas sampai 3 pinggan...hahaha

    ReplyDelete
  13. Saya tgh melantak tempoyak. Semlm buat jantung pisang masak tempoyak ...

    ReplyDelete
  14. Saya tgh melantak tempoyak. Semlm buat jantung pisang masak tempoyak ...

    ReplyDelete
  15. sana sinii cerita pasal deriankan SI..
    mahal2 pun orang beli..derian kg harga dah mencecah belasan ringgit..

    ReplyDelete