Total Pageviews

Saturday 20 February 2021

Serbuk kunyit homemade

Assalamualaikum
Sekarang ni waktu siang cuaca sangat2 panas. Banyak juga tanaman serba sedikit belakang rumah ni terjejas .Antara nya daun pokok2 kunyit  banyak yang kering walaupun disiram pagi dan petang tanpa culas sekali ,selagi aku berupaya.
Bila ada daun nya yang terlalu kering,aku gali  untuk ambil isinya.Sebenarnya pokok  akan kembali mengeluarkan pucuk2 baru jika ada umbisinya .Aku memang jarang mengali banyak ,selalu nya kalau nak guna masa tulah korek sikit untuk2 masak masa tu je.Kunyit hidup ni bukan boleh disimpan lama, nanti ia akan kering.
Berbalik dengan kunyit yang ku gali tu ,disebabkan banyak ku suruh Iqa bersihkan dan hiris nipis.Tak perlu lah kikis kulit nya ,kemudian jemur.Budak bertuah ni punyalah takut tangan jadi kuning bukan main lagi dia guna sarung tangan kiri kanan.
Dengan cuaca sekarang ni 2 hari je kunyit yang dijemur tu sudah kering.
Sudah tu boleh lah dikisar kering sehingga halus.
Dapat lah banyak ni
Kemudian simpan dalam bekas.
Ini lebihan kunyit yang dikisar...kunyit ni agak kecil2.Kata makcik jiran kunyit ni jenis kunyit padi.
Tak rugi tanam kunyit ni,nak guna daun nya dalam masakan pun pergi je belakang rumah .
Masak bening taruk daun kunyit pun sedap.Ini selera mak2 betik muda masak bening .
Cuaca panas ni memang sedap hirup kuah bening betik muda campur daun kunyit.Ada pulak sambal gesek dan ikan masin...perghh...

6 comments:

  1. Tengok daun kunyit, auto terfikir rendang.. Sedap & harum dia lain macam kalau guna kunyit segar kan kak. Ikan goreng pun boleh menambah nasi.Mak saya pun buat homemade kunyit serbuk juga. Tapi saya "Faiza" tolong buatkan. Kadang "Adabi" tolong kisarkan.. Hihihihi..

    ReplyDelete
  2. Byk juga dapat serbuk kunyit Tu ye kak saniah..
    Bertambah sedap masakkan akak dgn homemade serbuk kunyit ni..
    Inilah untungnya berbudi pd tanah Kan..

    ReplyDelete
  3. Wak banyak pokok kunyit, tapi tak pernah buat yang serbuk macam tu.

    ReplyDelete
  4. Oooo...begini rupanya cara buat kunyit jadi serbuk. Kena jemur dulu baru dikisar. Cantik warna kunyit serbuk tu. Terima kasih kongsi idea.

    ReplyDelete
  5. jimat dah ni kan kak, dapat buat sendiri ni :)

    ReplyDelete