Total Pageviews

Friday, 31 January 2014

PAIS AYAM

ASSALAMMUALAIKUM
       Tinggal di kawasan tempat tiada kaum lain tidak terasa sangat suasana Tahun Baru Cina yang disambut hari ini,Walau bagaimanapun bila anak2 ada bersama terasa bagai hari raya sendiri pula .Tidak bercadang berjalan kemana mana hari ini kerana Arif baru balik malam tadi setelah 2 minggu pratikal,kata dia penat lagi setelah memandu seharian.
      Bila semuanya ada di rumah banyak lah resepi yang hendak dibuat.Terfikir pula nak buat pais ayam,cubalah google tapi resepinya tidak kena dengan selera aku.Aku buat je ikut resepi sendiri yang biasa aku buat untuk pais ikan.
 










   BAHAN BAHANnya
       cincangkan isi ayam kecil2
       bawang merah*
       bawang putih*
       halia*
       kunyit*
       lada kering/lada merah/cili padi (ikut suka)*
       daun atau isi cekur(jika mahu)
       daun kunyit (dihiris)
       limau kasturi
       garam
       kelapa parut
       daun pisang
     CARAnya
Bahan yang bertanda *ditumbuk atau dikisar hingga hancur,kemudian masukkan kelapa parut,tumbuk lagi sehingga halus.Jika gunakan isi cekur tumbuk sekali.Kemudian bahan2 tadi dimasukkan ke dalam cingcangan ayam tadi.Gaulkan semuanya ,tambahkan garam secukup rasa ,perahkan limau kasturi .Masukkan daun kunyit atau daun cekur yang sudah dihiris tadi.Kemudian ambil lah anggaran sesenduk balutkan dengan daun pisang .Boleh lah di panggang atau dikukus .Jika mahu dipanggang agak2 basah  atau dikukus bolehlah guna kertas almunium.
                                                                                                                                                 

1 comment: