Total Pageviews

Monday, 6 January 2014

CILI JERUK

ASSALAMMUALAIKUM,

Kadangkala jika kita hendak makan mee goreng lebih sedap jika ada cili jeruk.Biasanya jeruk cili hijau kerana rasanya tidaklah pedas sangat.Tapi yang suka pedas jeruk cili padi pun lagi power.....

Olehkerana  ada tanam cili padi 2 3pokok di belakang rumah,aku  buatlah sedikit  cili jeruk.Cili yang aku tanam tu walaupun tak banyak tapi agak lebat buahnya.Selalunya aku wakafkan juga untuk jiran2 untuk memasak.Cili jeruk ni sedap juga dimakan dengan nasi goreng yang digoreng tanpa rasa pedas.

Cara buat cili padi atau cili hijau jeruk ni senang saja.Boleh disimpan lama di petisejuk.Kalau hendak masak lauk yang gunakan cili ,gunakan saja cili yang sudah dijeruk ni,contohnya masak kicap.

Mula mula masukkan cili yang sudah dibuang tangkai nya di dalam bekas yang sesuai.Kemudian tuangkan air suam ke dalam bekas tadi.Masukkan sedikit cuka(anggaran  1 atau 2 sudu).Masukkan 2 sudu gula dan 1 sudu garam.Tutup bekas tadi ,biarkan 1 hari baru disimpan dalam petisejuk.Boleh dimakan....

 cili jeruk yang hampir habis.

No comments:

Post a Comment