Total Pageviews

Monday 13 January 2014

SAMBAL MINANG

Assalammualaikum
        Setiap kali anak2 ada di rumah  masak untuk makan tengahhari pasti ada makanan pedas seperti asam pedas atau sambal tumis dan sambal belacan juga sekali2.Anak2 paling suka sambal minang seperti yang sahabat lama aku bagi resepi.Anak2 suka sebab tidaklah pedas sangat....kalau hendak lebih pedas tambah je cili padi lebih sikit.Biasanya anak2 balik dari asrama sambal itu yang dicari dulu untuk makan bersama nasi atau roti.
      Buat sambal ni senang saja ,yang penting ada lada merah ,cili padi ,bawang merah dan bawang putih.Blender semua sekejap2 ,jangan halus sangat.Kemudian tapis sekejap.Panaskan kuali dan masukan sedikit minyak masak ,tumis lada yang sudah dikisar tadi.Masukkan sekeping asam gelugor ,garam dan sedikit kiub ikan bilis .Biarkan sehingga terbit minyak dan agak garing,boleh angkat.
      Sahabat saya bagitahu boleh juga kalau hendak masukkan kacang bendi dalam sambal tadi tapi bendi jangan dipotong ,biarkan sebatang2.Apa2 pun sambal ni memang sedap apa lagi bila makan ramai2 dengan keluarga ,ada pula ulam2an ,pasti licin mangkuk sambal....Ini lah rupa sambal minang yang aku buat 2 hari yang lepas.

No comments:

Post a Comment