Total Pageviews

Monday, 15 September 2014

sedaplah.....

ASSALAMMUALAIKUM
    6hb sept, lepas kami hadiri jemputan sepupu suami yang buat majlis perkahwinan anak ke 2 di Felda Bukit Apeng .Pergi sekejap je sebab si Fateha masih lagi sibuk lagi nak belibelah utk dibawa balik ke U esoknya.Cadangnya nak shoping di bandar kota tinggi je...tapi bila masa nak balik payah bebeno si ayah nak  berhenti berbual dengan sepupu2 dan saudara mara dia.Jenuh juga lah kami tunggu di tempat kereta di cuaca yang panas membahang....nak kembali semula ke rumah pengantin malu lah pula dah bersalam2an bagai.lagipun  biasalah rumah felda ni ada atas dan bawah bukit....tak larat dah nak turun naik...sakit lutut oiii.Sudahnya Iman lah jadi utusan...
                       Iman berminat sangat dengan kek oren....sedap katanya sambil menjamu selera sorang2 .

Dalam perjalanan balik ,Fateha kata " sedaplah makanan di rumah pengantin tadi."Apa yang aku tahu makanan biasa seperti dimajlis2 pengantin lain..Iman menyampuk katanya" masa Iman cari ayah kat belakang Iman nampak kayu dibakar bawah periuk".Terfikir aku mungkin sebab itulah sedap sebab mereka masak2 guna kan kayu api.Dah lama tak jumpa orang masak gunakan kayu api untuk majlis2 di zaman serba  mudah ni.....

10 comments:

  1. Betul tu kak saniah, memasak menggunakan kayu api ni memang sedap..
    Kak saniah duduk di Kota Tinggi Johor ke.. InshaAllah pada bulan November saya kesana menghantar anak buah berkahwin.. kalau dekat boleh jumpa kak saniah kan :)

    ReplyDelete
  2. kalau ada kenduri dah masak secara gotong royong memnag guna kayu api saniah..di tempat acik pun sama

    ReplyDelete
  3. kat tpt saya walau gotong royong pun dh gunakn gas....ntah lah agaknya malas dh nk pedih2 kn mata kena asap.

    ReplyDelete
  4. Itulah kelebihan buat kenduri dikampung. Masak gunakan kayu api tidak dinafikan makanannya lebih sedap.

    ReplyDelete
  5. Elok je Iman duk mengadap kek sorang-sorang, sedap sangatlah tu

    ReplyDelete
  6. Bunda pernah zaman kanak2 dulu...balik kampung makan masakan dapur kayu api ni...
    nostalgia...

    ReplyDelete
  7. memang dah lama tak tengok org masak guna kayu api ni kak.. sedap nya lain macam kan bila makanan di masak guna kayu ni... :)

    ReplyDelete
  8. Oh... Iman tak pernah nampak masak guna kayu api ye SI. Kalau anak kakak biasa sebab kalau di rumah kampung Batu Pahat bila raya kami rebus ketupat guna kayu api. Masak di bangsal..

    ReplyDelete
  9. Air tangan tukang masaknya pun ye kot SI.... ditambah pulak masak dapur kayu....pas tu perut mmg tengah lapar...
    Apa masaknya SI

    ReplyDelete
  10. Uniknya! Tukang masak otai je pakai kayu api ni

    ReplyDelete