Total Pageviews

Wednesday, 6 April 2016

walaupun cuaca panas

Assalamualaikum
Walaupun cuaca panas pokok cili yang aku tanam awal tahun tempohari berbuah lebat.Dah dua tiga kali juga aku petik tapi tidak untuk masak.....encik suami dengan Iman ni kalau masakan bercili tak pandang sebelah mata pun :-).Jadinya untuk tahan lebih lama aku buat cili jeruk dan separuh lagi sambal kicap.Tak lama lagi budak2 ni ada balik cuti ...sambal kicap sekejap je boleh abis kalau dibuat pencicah pisang goreng misalnya atau dimakan bersama sup.Cili jeruk tu biasanya aku sendiri je yang.makan bersama nasi atau mee goreng.
Selebihnya simpan segar untuk memudahkan dorang nak memasak kelak.
Foto: biji2 lada kering yang aku tabur merata juga membuah kan hasil.Cili2'yang baru dipetik.

Foto: hasil dari cili yang dipetik kali ke 2.

11 comments:

  1. alhamdulillah...cantik cilinya tu, sedaplah sambal kicap dan cili jeruk tu

    ReplyDelete
  2. Sambal kicap tu paling best kak Saniah..
    Banyak kegunaannya kan..
    Cicah goreng pisang..
    Makan dgn sup..
    Good idea..

    ReplyDelete
  3. kalau tanam sendiri nk mkn main petik saja kan saniah best tu..

    ReplyDelete
  4. Itulah untungnya kalau ada pokok sendiri.
    Rumah kakak pun sambal kicap tak pernah tak ada
    Senang kalau nak guna especially makan dgn sup/soto.

    ReplyDelete
  5. Senang kan klau dah siapkan awal2 bila nak makan ambik aje dari botol good idea.

    ReplyDelete
  6. Sambal kicap mkn dgn pisang goreng...mmg best n sedap
    Lama dah x buat jeruk cili

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum kak, semoga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
    Rumah saya memang sentiasa kena ada cili, maklumlah semua peminat pedas-pedas.
    #pelik pulak pisang goreng cicah dengan kicap lada, ni pertama kali saya dengar...nantilah saya cuba sekali mana tahu kut-kut melekat...hehe

    ReplyDelete
  8. Tak pernah makan cili padi jeruk tu. Sedap ke SI? Masih pedas tak?
    Budak budak kat sini jaranglah makan sambal kicap buat cicah cicah gitu SI....tu yg mls buat tu kang kejung dlm esbok hihi...

    Lagi pun hujung minggu jarang ada kat rumah so mmg tak sempat nak berkudap kudapan ni...

    ReplyDelete
  9. Meriahnya cili, macam-macam jenis ada :)

    ReplyDelete
  10. saya punya cili pun berbuah dan masak . bila tuai , cuma cukup mkn sorang je . itu pun buat ulam . maklumlah pokok tak banyak ...

    ReplyDelete