Seperti biasa 2 atau 3 hari sekali aku ke gerai ikan untuk stok beberapa hari .Biasanya sebelum suami pergi kerja dia akan bawa aku dulu cari barang2 basah .Belum pun pukul 7 pagi aku dah terpacak depan gerai ,walaupun pekedainya masih lagi berkemas mengeluarkan ikan ,udang ,ketam dan berbagai lagi dari peti beku.Suami kena pergi kerja sebab tu aku perlu awal.Biasanya di gerai ikan ni ada saja orang yang hantar sayur2 kampung atau barang lain seperti acar ,pekasam dan kadang ada juga kulit lembu yang dah diproses untuk dijual.
Pagi ni ada pula orang hantar sulur keladi di gerai ni.Aku apa lagi pantang nampak sebab sekarang susah nak dapat sulur keladi.Kalau beli di pasar tani kadang gatal pada tekak.Sulur keladi ni tak seperti biasa agak kecil tapi ini berwarna hijau dan besar.Ini kali ke 2 aku beli di gerai tu sebab sebelum ni memang tak pernah jumpa lagi sulur seperti ni.Satu ikat ni 5 rm ,agak mahal tapi ok lah benda payah nak cari kan.
Sebelum nak masak kenalah siang dulu.Bebudak sekarang memang tak tau buat kerja2 ni.Mula2 buang kan kulit nipis nya dan dipotong seperti kacang panjang.
Cuci dan kemudian rebus sekejap untuk menghilangkan rasa gatal .Kadang boleh je nak masak terus tapi kita kan perlu beringat....
Masukkan sulur tadi ke dalam periuk, masukkan juga bahan2 tumbuk seperti bawang putih,bawang merah,ikan bilis , sedikit lada kisar ,kunyit serbuk dan asam jawa.
Olehkerana aku guna kelapa parut ,terus je masukkan santan dalam periuk.Hidupkan api masukkan daun kesum .
Setelah agak lembut bolehlah masukkan garam dan sedikit kiub ikan bilis.Boleh tutup api dan sedia untuk dihidang.
Biasanya orang dah berusia seperti aku ni je yang suka sayur sulur ni ,budak2 memang kurang lah nak menjamah.
Sedap ....ada pulak sambal belacan dan ikan goreng.
YA ALLAH KAK.... dana suka masak tumis goreng... uih buat pedas sedapnya lahai kak oi
ReplyDeletesini payah la nak jumpa... nyampah
SEDAPNYA SULUR KELADI MASAK GINI SAN
ReplyDeletememang sedap salur keladi ni, cuma saya belum pernah masak sendiri
ReplyDeleteJika tak gatal, sedap..
ReplyDeleteTak pernah masak sebab takut gatal,hihi..pernahla makan mak mentua masak,tapi masak asam, pedas2 gitew mmg sedap kan.
ReplyDeleteSedap betul ni sulur keladi. Inilah salah satu sayur hidangan kami waktu kecil dahulu. Sekarang susah nak dapat.
ReplyDeleteTak pernah mkn sulur keladi, selalu mkn asam rebus btg keladi je..
ReplyDeleteBuat lemak mcm akak ni pun sedap 😋