Assalammualaikum
Buat kesekian kali buat pekasam ikan gelama ,bila Iman asyik bertanya bila nak buat lagi ikan pekasam lauk yang amat2 disukainya .Sememangnya agak lama juga tak buat ,yalah bila malas menguasai diri......Apatah lagi payah bebeno nak cari ikan yang sesuai.Lain lah kalau ada bendang sendiri ,boleh cari ikan kat sawah je.....(jangan kan ada ,pijak sawah pun tak pernah lagi dlm usia setua ni.).Pakai ikan gelama lagi lah jawapnya, itu pun payah beno nak jumpa ikan gelama di pasar.Kalau ada pun dah tak segar.
Kali pertama anak2 ku makan ikan pekasam bila sepupu aku yang pergi rumah saudara di Sabak Bernam beri ....sejak tu lah mereka dah tergoda.Nak beli ikan pekasam di Johor ni mana lah popular sangat ,susah juga nak jumpa orang jual.Nak makan puas kenalah belajar buat sendiri....boleh buat banyak dan makan bila2 teringin.Tapi anak2 aku sentiasa aje teringin bila mereka nampak ikan pekasam terutama si Iman .Tak kan dijamah dia ayam goreng yang terhidang depan mata....
Hari ini baru buat perkasam ,sempatlah anak2 balik cuti nanti merasa.Itu pun Iman dah tanya dah boleh goreng tak....Teringat masa kecil dulu bila arwah emak buat jeruk apa2 buah sebelah pagi,petang dah kami makan,arwah emak kata jeruk monyet.....mana tak nya tak menyempat2.
Ini lah rupanya pekasam yang baru dibuat (buat gelak orang utara je tengok)
Hehe....gitu ke buatnya SI.....
ReplyDeleteOkje tau makan aje...lagi teruk!
Baguslah anak SI pandai makan ikan pekasam....
kali pertama buat akak google nk pastikan betul atau tak..Anak akak bukan je pandai makan malah peminat tegar lagi ,hainom.
ReplyDelete