Total Pageviews

Tuesday, 25 August 2015

bila cili masuk mata

Assalamualaikum
Rasanya dah lama tak makan sayur lemak keladi....selera ni kadang2 mengalahkan orang mengidam.Sementara budak 2 ni ada cuti bolehlah masak sayur2 lemak ni ,kalau mereka takde alamatlah aku masak sendiri makan sendiri ...Tak perlu membeli ,cabut saja kat belakang rumah ada sepokok dua yang aku tanam dah cukup elok untuk dibuat sayur.Setelah siap buat kerja2 dalam rumah ,terus aku mencabut 2 batang keladi dan terus membersihkan di luar.Siap2  semua ,dah siap celur kenalah buat bumbu2nya.Gunakan lesung batu saja ...tumbuk tumbuk..tak beringat....pap masuk ke mata...aduhai pedihnya walaupun hanya bawang2 dan ikan bilis aje pun.Teraba2 mencari bilek air menahan pedih....basuh sikit dengan air hilang dah...hisss nak makan sayur keladi punya pasal ...

Petua arwah mak dulu bila masuk cili dalam mata raba je lah bekas garam yang mak letakkan disudut para... amik sikittt garam tu masuk mulut....masa tu mak aku masak gunakan garam kasar.Masa budak2 dulu kat kampung aku manalah ada letrik.Nak makan sambal ,nak masak asam pedas kenalah tumbok guna lesung batu.Aku kerap juga tolong mak menumbok lada tapi bila lada masuk ke mata aku punya meraung boleh dengar jiran yang sepelaung...sehingga jiran bertanya pada mak"kenapa budak tu siah"...mak pun gitau "lada masuk mata dia"......hahaaa tak senonoh betul perangai .
Zaman sekarang ni serba mudah ....kalau malas2 tekan je suis semua boleh masak.



6 comments:

  1. Sedap tengok masak lemak batang keladi akak ni..
    Hahhaha sama macam saya kak..
    Bila tumbuk cili masuk mata..
    Meraung kuat.. tapi tolong juga mak tumbuk cili tu..
    Dulu petua mak suruh jirus ibu jari kaki dulu.. kata nak hilang pedih mata..
    kemudian baru basuh mata hihihi

    ReplyDelete
  2. dulu masak budak2 tumbuk lada mesti pakai cermin mata hitam abah :-))

    sekarang senang masuk je belender..tapi rasanya lebih sedap di tumbuk

    ReplyDelete
  3. Pagi tadi kak zai dan jiran baru aje cerita gulai keladi.
    Terliur kak zai tengok gambar kat atas tu.

    ReplyDelete
  4. Sedapp btg keladi masak lemak, mkn dengan ikan kembung masin goreng..tq share petua ni, kak. SB lama ni kalo cili masuk mata, gi bawah paip air,bukak mata luas luas..lagi pedih jadinya

    ReplyDelete
  5. Saya pon rajin menumbuk rencah kak tapi kalau masak banyak saya mesin je...masakan guna lesung perisanye memang lain....nasib sy memang pakai spek jadi masalah cili masuk mata jarang terjadi....kak sayur keladi akak tu nampak sedap sungguh!!!

    ReplyDelete