Total Pageviews

Friday, 20 December 2013

KUIH KASWI

ASSALAMMUALAIKUM
     
     Cuaca agak redup hari ini,sesekali hujan renyai2 membasahi bumi.Budak2 cuti sekolah ni asyik lapar ,terdetik hati hendak buat kuih untuk minum petang.Lihat ke dapur tiada pula bahan2 yang hendak digunakan.Akhirnya aku ambil keputusan buat kuih kaswi aja,lagipun anak2 suka makan, ianya mudah dan cepat.Mudah dan cepat juga licin bila dihidangkan.Allhamdulillah....

KUIH KASWI
   bahan bahannya
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
2 cubit kapur sireh
3 cawan air
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1/2 biji kelapa parut yang dibuang kulit ari.

CARA MEMBUATNYA;
Gula merah dan gula pasir dijerang dengan 3 cawan air hingga hancur.Kemudian tapiskan ke dalam bekas.Tepung diayak ,masukkan sedikit garam dan tuangkan air gula yang suam kuku.Kacau satu hala hingga sebati .Kalau terlalu pekat masukkan sedikit air lagi.Masukkan air kapur dan kacau lagi.Tuang ke dalam kukusan dan kukuslah hingga masak.
Bila masak ,angkat dan sejukkan.Biar betul2 sejuk baru dipotong dan salutkan dengan kelapa parut yang sudah digaul dengan sedikit garam.


   

No comments:

Post a Comment